HÍREK

“Tavasszal még érettebb és látványosabb játékot produkáltunk, mint ősszel”

2024-06-26

“Tavasszal még érettebb és látványosabb játékot produkáltunk, mint ősszel”

A regionális bajnokságban aranyérmet szerző U14-es csapatunk vezetőedzője, Szoliva Zsolt értékelte a 2023/2024-es szezont.

A csapat remek szerepléssel bajnoki címet szerzett. Hogyan értékeled a lányok teljesítményét?

- Nagyon büszke vagyok a lányok egész éves teljesítményére, tavasszal még érettebb és látványosabb játékot produkáltak, mint ősszel. Az egész év során a játékminőségen volt a hangsúly, bíztunk benne, hogy a jó játék eredményességgel is párosul majd. A tavaszi meccseken az ellenfelek kevésbé vállalták fel a nyílt sisakos küzdelmet, az őszhöz képest reaktív futballra váltottak: hagytak minket játszani és igyekeztek kontrákból veszélyeztetni. Ez több esetben szoros meccshez vezetetett, de mindig mi hagytuk el győztesen a pályát. A csapatunk szerezte a bajnokságban a legtöbb gólt, kis híján mi kaptuk a legkevesebbet, a keret minden tagja (beleértve a kapust is) szerzett bajnoki gólt. Mindezt a bajnokság egyik legfiatalabb átlagéletkorú keretével, úgy, hogy a pályán töltött játékpercekben nem volt nagy különbség a játékosok között. Igazi csapatként léptünk pályára minden hétvégén, ilyen csapatkohéziót még nem tapasztaltam ebben a korosztályban. Ez olyan mentális erőt adott a játékosoknak, amivel a kiélezett helyzetekben is koncentráltak tudtak maradni. Tavasszal jó pár meccs csak a végjátékban dőlt el, de kivétel nélkül minden esetben mi voltunk ott fejben jobban. Ékes példa erre az utolsó hét, ahol 7 nap alatt játszottunk a listavezetővel, a tabella harmadik és negyedik helyezettjével. Nagyon akartak a lányok, hittek egymásban és addig mentek, amíg be nem rúgták a győztes gólt. Szerencsésnek mondhatom magam, mert hétről-hétre tanúja lehettem a tehetségek kibontakozásának, szárnypróbálgatásainak. 12-13 évesen lassan kezdenek kirajzolódni a posztok, de jó pár lányról nem tudnám megmondani, hogy a pálya melyik részén teljesített a legjobban. 

Miben sikerült előre lépni az őszhöz képest?

- A támadójátékban a lányok egyéni játékának fejlesztésén volt a hangsúly, szerettem volna, hogy minden poszton, a pálya bármely pontján (még a kapuban is) merjünk cselezni. Azt gondolom, jóval több sikeres cselt mutattunk be tavasszal és a sikeres cseleket követően volt folytatása is a játéknak. A távoli lövésekben talán rosszabbul is teljesítettünk, mint ősszel, ebben közrejátszik, hogy többnyire kombinatívan akartuk megoldani a befejezéseket, de az is, hogy nagyobb energiát kell fektetnünk a jövőben a távoli lövések gyakorlására. Az építkezés során cél volt még, hogy a pálya bármely pontján törekedjenek az előrefelé való folytatásra. Ezt azért kellett fejleszteni, mert sokszor könnyebb volt egy vagy két visszapasszal „letutizni” a játékot, amit bizonyos játékosok rendre meg is tettek. 12-13 éves lányokról beszélünk, hibázzanak bele és tanuljanak belőle, de mindig törekedjenek bátor játékra, akarjanak kezdeményezni. Védekezésben taktikailag és egyénileg is fejlődtek a lányok, a védelem mögött Pergel Flóra az egész év során nyugalmat sugárzott, ez átragadt a védőkre is, akik rendre jól biztosították egymást. A csapat kompakt volt a pályán, jól zártuk a területeket, a labdavesztéseket azonnali visszatámadások követték. A becsúszások és a fejelések száma is nőtt védekezésben, ezek kis dolgok, de kis lépésekkel haladunk előre.

A szezon végén nemzetközi porondon is megmutathatta magát az együttes. Miben voltak mások azok a találkozók, mint egy hazai bajnoki?

- A horvátországi tornán 7+1-ben, a félpályán keresztben folyt a játék. A horvát és lengyel ellenfelek kifejezetten direkt focit játszottak, merészen felvállalták a párharcokat, hosszú labdákkal keresték egymást, rengeteget futottak és folyamatosan támadták a kaput. Nekünk kevésbé „ízlett” ez a fajta játék, de jó alkalom volt a fejlődésre. Igyekeztünk ráerőltetni a saját rövidpasszos játékunkat az ellenfelekre, a csoportmeccseken sikerült dominálnunk is rövidebb-hosszabb ideig, az egyenes kieséses szakaszban viszont kevés levegő maradt a fizikálisan erősebb és idősebb lányok ellen. A bajnokságunkban résztvevő csapatok többségénél gyorsabb és pontosabb játékkal rukkoltak elő ellenfeleink. Hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk.

Melyik volt a szezon legszebb pillanata?

- A hazai Vasas elleni meccs lefújásának a pillanata: rettentő sok érzelem szabadult fel a játékosokból, nagyon akarták a győzelmet és ha csak 1 góllal is, de azon a meccsen jobbnak bizonyultunk a forduló előtti listavezetőnél. 

Kapcsolódó cikkek

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok