HÍREK

“Az idei év üde színfoltja volt, hogy egyre több fiatal játékos tudott meghatározó szerepet betölteni a felnőtt csapatban”

2024-06-30

“Az idei év üde színfoltja volt, hogy egyre több fiatal játékos tudott meghatározó szerepet betölteni a felnőtt csapatban”

Szakágvezetőnk és szakmai igazgatónk, Pinczi Anita a felnőtt csapat mellett az akadémiai szekció és a pre-akadémia 2023/2024-es szezonját értékelte.

A legkisebbek képzése folyamatosan zajlik az iskolákban, a mögöttünk hagyott szezonban az U10 és U12 már bajnoki rendszerben mérettette meg magát a Bozsik-fesztiválok mellett. Hogy halad a képzés a kisszekcióban?

 - A női labdarúgás fejlődésével együtt jár, hogy egyre több figyelmet kell szentelni a legfiatalabb korosztályra. Fontos számunkra a női labdarúgás népszerűsítése mellett, hogy akadémiánkra már képzett labdarúgók kerüljenek. Ennek egyik fontos állomása a pre-akadémia, ahol ma már egyre több kislány ismerkedik meg a labdarúgással és kapja meg a korosztályos képzésnek megfelelő alapokat. Idén már második alkalommal rendeztük meg ovis fesztiválunkat, ahol közel 30 kislány rúgta a labdát. Az MLSZ első alkalommal indította el az U10-es és U12-es leány bajnokságot, amelyben klubunk is képviseltette magát. Ez a kezdeményezés remek lehetőség fiatal játékosainknak, hogy szervezett formában játszhassanak. Emellett a fiú U11-es Bozsik programra is beneveztük lányainkat, hogy minél többet tudjanak fejlődni. Azt tapasztaltuk az év folyamán, hogy leány csapatunk méltó ellenfele volt azonos korú fiú csapatoknak. 

Bár hivatalosan az U14 még nem akadémiai szekció, de az U15 az U17 és az U19 mellett ők is bajnoki mérkőzéseket játszottak, sőt aranyérmesként zártak. Hogyan értékeled az utánpótlásban zajló munkát?

- Ahogy az előbb is említettem, nagyon fontos számunkra, hogy az akadémiára már jó alapokkal rendelkező, képzett játékosok kerüljenek be, ennek egyik fontos állomása az U14-es korosztály. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, hogy sikerült megnyerniük a bajnokságot, de különösen a mutatott játékra és stílusra, amely hűen tükrözi az MTK játékfelfogását. Az akadémiai szekcióban három csapatunkból a két nagyobb korosztály felsőházba jutott, míg az U15-ösöknek nagyon kicsin múlott a legjobb négybe kerülés. Az idei szezonban új szakemberek csatlakoztak klubunkhoz, így mindegyik csapatunknál új edzői stáb állt össze. Mindhárom korosztályban fontos feladata volt az edzőknek, hogy a korosztályos képzés mellett, kialakítsanak egy jó öltözői légkört és csapatkohéziót. Továbbra is elsődleges célunk, hogy minél több saját nevelésű játékosunkat juttassunk el az NB I-ig, valamint a különböző korosztályos és felnőtt válogatottig. Hiszünk benne, hogy azon az úton, amin elindultunk ez sikerülni is fog. Büszkék vagyunk a jelenlegi válogatott játékosainkra, és reméljük számuk növekedni fog.

A tavalyi nyár folyamán átalakult felnőtt csapatunk kerete, de az egyre nagyobb szerepet kapó fiatalok főszereplésével is előre tudtunk lépni a 2022/2023-as szezonhoz képest. Hogyan értékeled az együttes szereplését?

- Visszatekintve az elmúlt évre, egyértelműen kijelenthetjük, hogy a tavaly nyári igazolások jól sikerültek. Mindenki hozzá tudott tenni a csapat sikeréhez. A szezont pozitívan értékelem, hiszem közelebb tudtunk kerülni a Ferencváros és Győr kettőséhez, a bronzérmet pedig megtartottuk a Puskás Akadémia ellenében. Ami még szebbé tette a szezonunkat, az a kupa menetelés volt, ahol az elődöntőben a Ferencvárost legyőzve sikerült bejutni 9 év után a döntőbe. Fiatal, motivált csapatunk van, akik a következő szezonban még rutinosabbak lesznek és ugyanilyen kemény munkával hasonló sikerekben lehet részünk. Az idei év üde színfoltja volt, hogy egyre több fiatal játékos tudott meghatározó szerepet betölteni a csapatban, és ezt a tendenciát szeretnénk tovább folytatni. Úgy érzem, hogy jelenleg a csapatban a fiatalok és a rutinos játékosok egyensúlya megfelelő, és ez egy jó versenyhelyzetet teremt számukra.  Azt azonban látniuk kell a fiataloknak, hogy nagyobb türelemre van szükségük, ahhoz, hogy tartósan az MTK felnőtt csapatában tudjanak játszani, de számos példa mutatja, hova lehet eljutni.

Kapcsolódó cikkek

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok